dijous, 15 d’abril de 2010

Ampliació i Millora de l'Institut "Josep Lladonosa"


Ja fa vint anys que va començar a funcionar l’Institut “Josep Lladonosa”. Els joves de Pardinyes sempre havien anat a estudiar a l’altra punta de la ciutat on es concentraven la majoria d’instituts. Era un dels primers instituts de batxillerat i de formació professional fora de la zona dels instituts de Lleida. Pardinyes, ja disposava de dues escoles d’ensenyança primària l’Escola de Pardinyes i l’Escola “Riu Segre” que aleshores s’anomenava “General Brito”.

Tot i disposar, al barri, de dues escoles de primària el departament d’Ensenyament en va projectar una altra, la que més endavant havia de convertir-se, molt encertadament, en un institut. Malgrat tot, el que ha passat era previsible, Pardinyes ha crescut, avui per avui és un dels barris més poblats de Lleida amb un desenvolupament urbanístic important que ha comportat un augment notable de la població (d’acord amb les dades que consten a la web de l’Organització de Veïns té 17.000 habitats).

El proper curs l’Institut tindrà tres centres de primària adscrits: l’Escola “Pardinyes” d’una línia, l’Escola “Riu Segre”, de dues línies, i l’Escola “Sol Ixent” de Corbins (desconec de quantes línies és).

L’Institut “Josep Lladonosa” acull 650 alumnes i 65 professors en unes condicions, no direm precàries, però si que seria adient anomenar-les “de saturació” ja que no disposen d’espai suficient. No oblidem que el centre va estar concebut com un centre de primària i que ha gaudit d’una o dues petites ampliacions, sempre seguint una mica el ritme de l’augment de població provocat pel desenvolupament urbanístic, però avui per avui no disposen de l’espai que efectivament necessitarien per tal de dur a terme la seva tasca educativa amb una certa normalitat.

El departament d’Educació és conscient que calen les obres, des del moment en que hi ha un projecte d’ampliació i millora, que es va redactar al 2008. El que no m’explico, i com jo molts altres pares i mares, és com a hores d’ara encara no s’ha licitat aquest projecte? I tampoc m’explico, com és que el departament d’Educació, en lloc de pressupostar el projecte d’ampliació i millora de l’Institut “Josep Lladonosa”, prefereix construir una nova escola de primària i secundària al barri? Tot deixant anxovats els alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius de l'institut "Josep Lladonosa"!!!

Si els criteris del departament d’Educació són els de donar resposta a les necessitats educatives tot prioritzant les necessitats reals de la població, potser eren més necessàries al barri les obres d’ampliació i millora de l’institut “Josep Lladonosa” que les obres de realització d’una nova escola de primària i secundària (que ells anomenent un 3-16) i que tret dels primers anys s'anirà nodrint, pel que fa als alumnes de secundària, dels seus propis alumnes de primària. Cosa que vol dir que no descongestionarà la saturació del nostre institut que haurà de continuar acollint els alumnes dels centres adscrits que s'han esmentat abans. No cal dir, però,que aquesta nova escola al barri també és molt benvinguda!!!

Ara només resta fer un esforç col·lectiu per intentar desencallar aquest projecte que, tant i tant, necessita l’Institut del barri de Pardinyes

Cap comentari: